Perle naturale si sintetice
1. Perlele de apa dulce
Perlele de apa dulce sunt primele perle care au fost cultivate cu succes, acum mai bine de 700 de ani. Sunt considerate ca fiind cele mai apropiate de perlele care se formeaza uneori accidental, fara interventia omului.
De-a lungul timpului perlele au fost considerate bijuteriile celor bogati. Perlele naturale se formeaza în midii. Acestea extrag nutrienti din microparticulele din apa.
Pentru a se proteja de alte animale marine care ar putea sa le ranească, ele formeaza incet un sac minuscul peste care secreta sidef. Dupa mult timp, din acea formatiune se produce o perla naturala.
Astazi perlele de apa dulce se pot gasi intr-o multitudine de culori si dimensiuni. Ele au devenit o piesa importanta pe piata bijuteriilor.
Prin continua perfectionare, aceste perle ajung sa rivalizeze cu perlele de apa sarata.
Culoarea perlelor de apa dulce
Perlele de apa dulce vin in mai multe culori. In ciuda acestui fapt, varietatea de culori ale perlelor nu era cunoscuta pe piata bijuteriilor pana recent.
Culoarea perlelor este determinata de midie si de alti factori de mediu care afecteaza luciul si uniformitatea.
Cele mai multe perle care sunt colectate au culoarea alba, dar si culori pastelate de roz si mov deschis. Perlele albe au un aspect clasic si sunt cele mai populare.
Perlele roz si mov au inceput sa se fie cunoscute si remarcate pe piata bijuteriilor, dar se gasesc mai greu. Dupa ce sunt colectate, perlele sunt supuse unui tratament care le poate altera culoarea.
Valoarea perlelor este influentata de factori precum luciul, culoarea, marimea, forma si calitatea suprafetei.
Aceste perle sunt cultivate cu ajutorul tesuturilor, deci doar 2% au o forma rotunda. Un bijutier priceput va sti sa potriveasca mereu perlele in diverse bijuterii in functie de caracteristicile ei.
In general perlele de apa dulce au o marime medie de 6-7mm. Perlele care sunt sub aceasta dimensiune sunt mai usor de gasit si mai ieftine.
In schimb, perlele de dimensiuni mai mari de 8mm sunt mai greu de gasit si mult mai valoroase.
2. Perlele sintetice si modul in care putem deosebi cele doua tipuri de perle
Din dorinta de a produce mai multe bijuterii oamenii au inceput sa creeze perle in mod artificial. Numarul perlelor natura rotunde si fara imperfectiuni este destul de mic, dar o perla sintetica va fi perfecta din toate punctele de vedere.
Bijuteriile cu perle artificiale sau sintetice sunt cele mai accesibile ca pret. Perlele artificiale se deosebesc de cele naturale prin aspect si modul de fabricatie. Perlele sintetice sunt toate de aceeasi marime, lucioase si perfect sferice.
Perlele naturale prezinta neregularitati, nu sunt perfecte si au un luciu diferit, deoarece lumina se reflectata in numeroasele straturi de sidef care o formeaza.
Perlele artificiale sunt confectionate din sticla sau plastic, sunt ori prea grele ori prea usoare si sunt acoperite de un strat foarte lucios si uniform. Perlele naturale sunt un pic aspre la atingere si prezinta imperfectiuni.
Putem deosebi perlele naturale de cele artificiale si prin culoare. Perlele naturale au nuante diferite chiar daca sunt albe, la cele artificiale nu exista insa nici o diferenta de nuanta.
La atingere perlele naturale se simt reci, iar pe cele sintetice le simtim calde.
Indiferent de modul de fabricatie perlele sunt bijuterii foarte apreciate de doamne si domnisoare.
Perlele sunt cunoscute in majoritatea culturilor ca fiind aducatoare de noroc si fericire, inca din cele mai vechi timpuri.